Posted on

Millainen on hyvä riistakamera? 10 vinkkiä riistakameran valintaan

Riistakamera – tuo pieni maastokuvioinen laatikko taipuu nykyisin moneen tarpeeseen. Suosituin käyttötarkoitus lienee se perinteisin eli riistan seuranta omalla maalla, mutta nykyominaisuuksilla varustettua, voi riistakameraa käyttää myös niin metsän eläinten tarkkailuun kuin oman pihapiirin valvontakäyttöönkin. 

Runsas riistakameravalikoima voi aiheuttaa hämmennystä oikeanlaista kameraa etsittäessä. Kokosimme 10 vinkkiä, jotka auttavat löytämään juuri sinulle oikeanlaisen riistakameran. 

 1. Riistakameran käyttötarkoitus

Mieti heti alkuun millaiseen käyttöön olet riistakameraa hankkimassa. Haluatko seurata luonnoneläimiä metsässä vai ulkopuolisten kulkua tontillasi? Kaipaatko nopeasti, hyvälaatuisia kuvia (tai kenties jopa videokuvaa) kännykkääsi vai riittääkö sinulle, että voit silloin tällöin käydä riistakameran kuvat muistikortilta läpi?

 1. Lähettävä vai tallentava riistakamera

Riistakameroita on karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia: lähettävä riistakamera ja tallentava riistakamera. Nimensä mukaisesti lähettävä riistakamera lähettää sinulle kuvan tai videon heti joko sähköpostiin tai puhelimeesi. Tällainen kamera on hyvä valinta silloin, kun haluat välittömästi tietää kuvattavan kohteen liikkeet ja tapahtumat. Tallentava riistakamera taas on se ns. perinteinen riistakamera, joka tallentaa ottamansa kuvat muistikortille ja ne ovat katsottavissa myöhemmin. 

 1. Riistakameran hinta – mieti budjetti
  Kun tiedät suunnilleen millaiseen käyttöön olet riistakameraa hankkimassa, on hyvä miettiä myös kameran hintaluokka. Riistakameran hinta riippuu paljolti sen ominaisuuksista. Parhaimmat riistakamerat maksavat useamman satasen, kun taas edullisimman saat alle satasella. Lähettävään riistakameraan tarvitset lisäksi myös netti- tai puhelinliittymän, jonka käytöstä aiheutuu kustannuksia. Tämä on hyvä huomioida jo hankintavaiheessa. 
 1. Riistakameran kuvanlaatu
  Tämän päivän riistakameroilla on mahdollista saada erittäin hyvälaatuisiakin kuvia, mutta kuvanlaatuun vaikuttavat muutkin tekijät kuin pelkkä kamera. Esimerkiksi riistakameran sijoittelulla ja luonnonvalolla on suuri vaikutus siihen millaisia kuvia tulee. Linssiin heijastuva aurinko voi pilata potentiaalisimmatkin kuvat. Yöaikana otetuista kuvista on mahdollista saada selkeitä infrapunasalaman ansiosta. Riistakameran infrapunasalama ei välähdä ja on näin silmälle näkymätön. Tämän avulla saadaan myös öiseen aikaan hyviä kuvia, koska esimerkiksi eläimiä riistakameran salaman välähdys ei säikytä pakoon. 
 1. Riistakameran virtalähteen valinta

Kaikki riistakamerat tarvitsevat virtaa. Virtalähteenä voivat olla joko paristot (yleisimmin AA-paristot) tai akku. Riistakameran akku kestää paristoja pidempään ja on hyvä vaihtoehto silloin, kun kameralla käydään harvoin. Akut kestävät myös paristoja paremmin kovia pakkasia. Jos kameran käyttöä ei halua keskeyttää, on hyvä ostaa kaksi erillistä akkua ja vaihtaa akku aina kameralla käydessä. Näin riistakameraa ei tarvitse ottaa pois käytöstä akun lataamisen ajaksi.
Saatavilla on myös verkkovirtakäyttöisiä riistakameroita, mutta niiden sijoittaminen, esimerkiksi puuhun, on johtojen takia rajoitetumpaa.  

 1. Riistakameran sijoitus
  Riistakamera on hyvä sijoittaa puuhun tai rakennuksen seinään. Riistakamera kannattaa sijoittaa niin ylös, ettei ohikulkijat saa sitä helposti mukaansa. Huomioi kuitenkin, ettet aseta riistakameraa liian ylös ja näin ollen jätä varsinaista kuvausaluetta kameran kuvaussäteen ulkopuolella. 

Koska riistakamera toimii liiketunnistimella, on riistakameran sijoittelussa otettava huomioon myös auringon säteily. Auringon lämpösäteet saattavat laukaista kameran ja ottaa turhia, ns. haamukuvia.  

 1. Riistakameran mobiilisovellus

Nykyään useilla riistakameroiden valmistajilla on omat mobiilisovelluksensa. Sovelluksella voi helposti hallinnoida riistakameran asetuksia sekä ottaa kuvia itse. Kuvat ja videot tallentuvat omalle käyttäjätilille, jossa niitä voi selata ja katsella koska tahansa. Mobiilisovellus helpottaa riistakameran käyttöä huomattavasti. 

 1. Lisävarusteiden tarve

Riistakamera on riittävä sellaisenaan, mutta sen käyttökokemuksen parantamiseen on olemassa myös lisävarusteita. Lisävarusteita ovat mm. lisäantennit ja -virtalähteet sekä kaukosäätimet. Lisäantennilla parannetaan riistakameran toimintaa, mikäli verkkoyhteys kameraan on heikko. Lisävirtalähteillä taas mahdollistetaan pidempiaikainen toiminta ja kaukosäädin puolestaan helpottaa kameran käyttöä etäämmältä.  

 1. Yksi vai useampi riistakamera

Riippuen siitä mitä riistakameralla haluaa kuvata, on hyvä miettiä riittääkö siihen yksi kamera vai tulisiko riistakameroita olla useampi. Riistakameran kuvaussäde on rajoitettu, joten jos kuvattava alue on iso, kannattaa kameroita olla useampi. Riistakamerat on hyvä sijoittaa useaan eri kuvauskulmaan, jolloin saa kattavamman alueen kuvattua.

 1. Riistakameran käyttöikä

Laadukkaat riistakamerat ovat käyttöiältään pitkäikäisiä. Oikein käytettynä riistakamera kestää vuosia. Kamerat ovat iskun- ja säänkestäviä, joten ne kestävät pieniä kolhuja sekä sadetta, auringonpaistetta, lunta ja pakkasta. Riistakameraan on kuitenkin mahdollista ostaa myös metallisia suojakoteloita sekä sääsuojia lisäsuojaa antamaan. 

Riistakameroiden toiminnallisuudessa on eroja. Valitse omaan käyttöösi sopiva riistakamera

Riistakamera toimii automaattisesti liiketunnistimen avulla, mutta nykyisin kameroissa on paljon muitakin toimivuuteen liittyviä ominaisuuksia. On hyvä miettiä millaisia ominaisuuksia itse arvostaa. Riistakameravalikoimasta löytyy pelkistetympiä, tallentavia riistakameroita sekä huippuominaisuuksilla varustettuja, etäohjattuja riistakameroita. 

Kuvattava kohde, oma ajankäyttö, seurantatiheys sekä hinta vaikuttavat kaikki oikeanlaisen riistakameran valintaan. Ohessa erilaisia riistakameratyyppejä sekä niiden toimintoja:  

3G ja 4G riistakamerat

3G ja 4G riistakamerat ovat erinomaisia silloin, kun halutaan hyvälaatuista kuvaa lähes reaaliajassa. Molemmilla yhteyksillä on mahdollista siirtää myös tarkkaa videokuvaa. 3G-verkko lähettää kuvaa noin 10-20 sekunnin nopeudella, kun taas 4G-yhteydellä saat kuvat ja videot vieläkin nopeammin, noin 5-10 sekunnissa. Nämä vaihtoehdot ovat hyviä esimerkiksi mökin tai kodin pihapiirin vartiointiin. 

WLAN riistakamera

Mikäli riistakamera on mahdollista asentaa langattomaan lähiverkkoon, on WLAN riistakamera hyvä valinta. Langattomassa verkossa toimiva riistakamera ei ei tarvitse erillistä puhelinliittymää ja SIM-korttia. Kameraa asennettaessa on huomioitava lähiverkon kattavuusalue, jotta yhteys toimii mahdollisimman moitteettomasti. WLAN riistakameraa käytetään usein kodin pihapiirissä tai sellaisessa kohteessa, jossa lähiverkon kattavuus on hyvä. Mikäli verkkoyhteyteen tulee katkoksia, tarkoittaa se silloin myös katkoksia riistakamerassa. 

Etäohjattavat kamerat

Etäohjattavalla riistakameralla voi nimensä mukaisesti ohjata kameran toimintoja etänä älypuhelimesta. Saat riistakamerakuvaa mobiilisovelluksen tai tekstiviestikomentojen avulla juuri silloin, kun haluat. Myös muita riistakameran toimintoja voi ohjata etäyhteydellä, kuten lepotilaan asettaminen tai kameran käynnistäminen/sammuttaminen. Tämä helpottaa riistakameran käyttöä, etenkin silloin, jos tarkkailtava kohde sijaitsee kaukana kodistasi tai haluat välttää turhien kuvien ottamista. 

Tallentavat kamerat

Perinteisempi ja hieman edullisempi vaihtoehto on tallentava riistakamera. Tallentava riistakamera tallentaa kuvat ja videot muistikortille, mutta ei lähetä niitä eteenpäin. Tämä vaihtoehto on hyvä, jos haluaa seurata esimerkiksi mökin pihapiirissä liikuskelevia eläimiä, mutta et tarvitse tietoa välittömästi itsellesi. Kuvat katsotaan jälkikäteen riistakameran näytöltä tai muistikortilta kotikoneella. Tallentavaan riistakameraan ei tarvitse maksullista mobiililiittymää, joten muita kustannuksia kameran ja muistikortin hankinnan jälkeen ei tule. Tallentavaan riistakameraa on kuitenkin hyvä ostaa kaksi erillistä muistikorttia. Toisen kortin täyttyessä voi vain vaihtaa uuden kortin tilalle ja kameran käyttö voi jatkua suoraan, ilman muistikortin tyhjentämistä.  

Riistakamera on huviksi ja hyödyksi

Riistakamera on edullinen vaihtoehto, kun haluat valvontaa pihapiiriin tai seurata riistaeläinten liikkeitä maillasi. Hankintasi voi olla peruskamera tai sitten lisävarusteilla varustettu, hieman teknisempi riistakamera. Riistakameraa käytettäessä on kuitenkin muistettava hyvät käytöstavat ja yksityisyyden suoja. Omaa tonttia, pihamaata sekä metsän eläimiä saa riistakameralla vapaasti kuvata, mutta naapurin pihamaalle kameraa ei saa suunnata. Fiksu kameran käyttäjä ilmoittaa kyltein myös ulkopuolisille riistakameran olemassa olosta.  

Riistakameran voi hankkia omaksi iloksi tai hyödyksi. Seuraat sitten metsän eläinten elämää tai haluat mielenrauhaa mökkisi turvaksi, on riistakamerasta varmasti hyötyä molemmissa tapauksissa.

Antoisia kokemuksia metsän eläinten tai pihapiirin vartioinnin parissa!