Posted on

RiistaGurun kattava opas: Miten valita paras riistakamera?

riistakamera kuva

Miten valita paras riistakamera?

Riistakameran valinta voi tosiaankin olla melko hankalaakin puuhaa, varsinkin jos ei ole aiemmin yhdenkään kanssa ollut tekemisissä. Itse olen suuri metsästysintoilija ja olen ollut erilaisten riistakameroiden parissa tekemisissä jo yli 15 vuotta. Miten sitten valita itselleen paras ja sopivin riistakamera ? Pyrin tuomaan tässä artikkelissa julki kaikki tärkeät seikat, jotta osaat varmasti valita itsellesi ja tarpeillesi sopivan riistakameran!

Riistakameran käyttötarkoitukset

Riistakamerat ovat viime vuosina yleistyneet kovaa vauhtia mökeillä, riistan ruokintapaikoilla ja paljon myös erilaisissa valvontatehtävissä. Saattaapa joku olla piilottanut sellaisen jopa makuuhuoneeseensa valvoessaan epämääräisiä tai epätoivottuja henkilöitä siellä. Kamerat ovat nykyään kompaktimpia, toimintavarmempia ja tarkkuudeltaan ihan toista luokkaa kuin aiemmin. Ne ovat myös helppoja ottaa käyttöön ja varsinkin pilvipalvelusta kuvien katsominen on tavallisellekin kuluttajalle tehty oikein helpoksi.

Lähettävät ja ei-lähettävät riistakamerat

Lähettävät riistakamerat nimensä mukaisesti lähettävät kuvaa ja videota eteenpäin pilvipalveluun tai sähköpostiin. Ei-lähettävät riistakamerat luonnollisesti eivät lähetä mitään eteenpäin, vaan tallentavat videot ja kuvat kameran muistiin tai muistikortille. Väittäisin, että nykyään suurin osa myytävistä kameroista on lähettäviä riistakameroita. Näissä voi vielä valita sen, että haluaako väkisin tukkia mailinsa videoilla, vai lähettääkö suosiolla ne pilvipalveluun, josta ne voi sitten tietyn aikarajan puitteissa ladata helposti omalle koneelle, läppärille, tabletille tai puhelimeen. Lataat vain sovelluksen kännykkään tai tabletille ja näät sieltä kaikki riistakameran kuvat helposti missä vain. Ne ovat sieltä myös heti ladattavissa vaikka omaan kännykkään. Pilveen tallentavilla kameroilla on yleensä maksimisäilytysaika kuvilla. Esim Uovision tarjoaa 10 päivän ilmaista talletusaikaa, jolloin sinun pitää ladata se kuva sieltä talteen, mikäli unohdat sen niin kuvat ovat tallessa myös kameran muistikortilla, mikäli tietenkin se ei ole täynnä. Lähettäviä riistakameroita on 2G, 3G ja 4G verkoissa. Tietenkin 4G verkko on kaikista uusin ja toimivin. Puhelinoperaattorit ajavat 3G verkon alas 2023, jolloin nämä 3G verkossa toimivat puhelimet toimivat enää 2G verkossa. Tässä vaiheessa onkin viisasta ostaa 4G verkossa toimiva riistakamera, niin ei tarvi sitten parin vuoden päästä sitä enää päivittää kun 3G verkko on ajettu alas. 4G verkko on siis näistä nopein ja kuuluvuudeltaan paras ja luonnollinen valinta ennenkuin 5G verkko yleistyy. Pilveen tallentavat kamerat ovat pääsääntöisesti myös toimintavarmempia, kestävämpiä ja helpompia käyttää. Toki myös vielä maksavat enemmän kuin ns. tavallinen ei-lähettävä riistakamera. Hinnat ovat kyllä jo niin paljon tulleet vuosien saatossa alaspäin, että yleensä kameran valinta ei jää siitä kiinni. Mikäli päädyt lähettävään riistakameraan niin tarvit siihen dataliittymän. Näitä saa esim. Telialta tai DNA:lta. Näiltä molemmilta löytyy suuri valikoima juuri riistakameroihin sopivista liittymistä.

Paras lähettävä riistakamera 2021

Paras lähettävä riistakamera on minun mielestäni tällä hetkellä eli vuoden 2021 syksyllä, Uovision Glory LTE 4G Cloud. Se lähettää jopa 30 sekuntia videota äänen kera! Kamera tukee ilmaista LinckEazi pilvipalvelua, pystyt tämän avulla ohjaamaan kameraa helposti ja nopeasti.

Riistakameran lisävarusteet

Riistakamera tarvii toimiakseen tietenkin virtaa, no sitähän saa joko paristoista, virtalähteestä tai akusta. Paristojen tehohan on toki aina rajallinen vaikka olis millainen duracell-paristo. Yleisesti riistakamerat käyttää 6V akkuja, mutta mikäli valmistajan takuuehdoissa hyväksytään, niin voidaan käyttää myös 12V akkuja jännitteenalennusjohdolla.

Riistakameran mukana tulee aina hihna, jolla sen voi kiinnittää puuhun tai mihin nyt sitten ikinä. Seinään kiinnitystä varten on kiinnikkeet, jotka ruuvataan paikalleen. Voit käyttää kiinnittämiseen myös turvakoteloa, joka myös hieman suojaa varkailta. Huurtumiselta ja sateelta suojaat oman riistakameran sadesuojilla ja paremman kuuluvuuden saamiseksi on olemassa erillisiä antenneja.

Riistakamera kiinnitettynä
Riistakamera puuhun kiinnitettynä

Mitä lakeja pitää ottaa huomioon riistakameran käytössä?

Kun mainitsin makuuhuoneeseen laitettavan riistakameran, niin sitä en todellakaan suosittele, koska siinä saattaa käydä kuten edellisellä Axelilla, et saa syytteen salakuvauksesta. Saman syytteen voi saada myös jos kamera osoittaa naapurin tontille, joten ei kannata sitäkään tiirailla. Kun asennat valvontakameroita varmista, ettei se vahingossakaan kuvaa naapurin piha-aluetta tai siellä liikkuvia, kotirauhan piirissä olevia ihmisiä. Vuonna 2014 tuomittiin eräs henkilö sakkoihin tästä asiasta, joten pelleillä ei kannata.

Kun kuvaat valvontakäytössä omaa pihaa, niin siitä ei tarvi kylteillä ilmoittaa. Yleisimmin riistakameraa käytetään ruokintapaikan kuvaamiseen, joka on myös luvanvaraista toimintaa. Sinun pitää maanomistajan kanssa sopia kameran asentamisesta, sillä pelkkä metsästysoikeuden tai ruokintaluvan saaminen ei itsessään riitä. Laki siis sääteleen kameroiden käyttöä, joten suhtaudu niihin vakavasti ja ota selvää mitä kaikkea pitää ottaa huomioon – yllä olevilla ohjeilla pääset jo pitkälle.

Usein kysytyt kysymykset riistakameroista

Millainen liittymä kannattaa hankkia riistakameraan?

  • Liittymien hinnat ovat pääsääntöisesti muutamasta eurosta maksimissaan 10€ / kk.
  • Liittymän datansiirron kannattaa olla rajaton, koska silloin ei tarvitse miettiä et minkä verran olet dataa siirtänyt ja koska se tulee vastaan.
  • Videokuvaa lähetettäessä liittymän tulisi olla nopeudeltaan vähintään 5M, mutta tämä on tällä hetkellä melkein minimi halvimmissakin liittymissä.
  • Riistakamerassa toimiva liittymä toimii myöskin koirapannassa ja valvontakamerassa.

Minkä kokoinen muistikortti riistakameraan?

  • SDHC muistikortteja on pääsääntöisesti 16GB, 32GB ja 64GB kokoisena.
  • Hintahaarukka on 10€ ja 25€ välillä koosta riippuen
  • 32GB SDHC muistikortille mahtuu n. 20 000 kuvaa, joten kyllä sillä ainakin hetken pärjää.

Lisää vinkkejä riistakameran valintaan: 10 tärkeätä asiaa mitkä pitää ottaa huomioon riistakameran valinnassa